Jesaja 11: zie de Leeuw van Juda, zie het Lam van G'd

"Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaí, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht voortbrengen."
Op Hem zal de Geest van de Heere rusten: de Geest van wijsheid, inzicht, de Geest van raad en sterkte, de Geest van de kennis en de vreze des Heeren."




Dat het hier over Jezus gaat lijkt mij vrij duidelijk, Hij is uit de stam van Juda, Hij is de Leeuw van Juda, maar ook het Lam van G'd dat de zonde van de wereld zal wegnemen.

Jezus komt voort uit een volk die in deze periode niet bepaald floreert. Israel wordt hier afgebeeld als een afhouwen stronk. Bijna de volledige stam met al zijn takken is met de grond gelijkt gemaakt, het leven wat zich nog bevindt in deze stronk zit vooral verborgen, ondergronds, in de wortels.
Wij geven er misschien geen kwartje meer voor, maar deze rigoureuze snoei beweging was blijkbaar nodig om een Loot te laten schieten. Niet zomaar een Loot, een zeer krachtige, met heel veel Leven in zich. Later blijkt dat deze Loot genoeg Leven in zich heeft voor heel de mensheid. We lezen ook op andere plekken dat G'd de landman is en ten behoeve van het "betere" deel, het uitverkoren deel, soms behoorlijk moet snoeien en knippen.

Het merendeel van het volk vaarde een koers die niet bepaald G'ds goedkeuring kon wegdragen, en zijn status als stronk laat daar geen twijfel over bestaan. Het geweld wat zich door omringende koningen en hun volken opdrong aan Israel was vooral aan hen zelf te danken. Israel komt op het punt dat ze volledig weggevaagd zullen worden, dit alles gevoed door de manier waarop G'ds volk in het leven stond, slechte en mismaakte offers bracht, afgoden navolgden, wezen en weduwen verdrukten en hun recht kocht met list en bedrog. Toch is er een uitverkoren deel, die vertrouwen hebben op G'd en op Zijn liefde en dat is de reden waarom er nog leven aanwezig is in Israel. Voldoende leven om een Twijgje te laten voortkomen en te laten groeien.

Het is niet Zijn taak om met een oordeel te komen over Zijn volk, of ze via een vonnis af te danken en volledig weg te doen. Nee Hij is gekomen om de armen recht te doen in gerechtigheid en de zachtmoedigen met rechtvaardigheid te vonnissen. Dit doet Hij omdat Hij wil dat Zijn kinderen het koninkrijk van G'd zullen beërven, omdat Hij ze graag thuis wil halen, naar die plek die Hij voor ons in de hemel gereed gemaakt heeft. Zijn liefde zal de basis zijn voor Zijn rechtspraak. De wereld is reeds geoordeeld, veroordeeld en zullen de dood zien.

Voor Zijn "uitverkoren/overgebleven" kinderen geldt dat zij zullen vertoeven op G'ds Heilige berg. Een plaats waar de leeuw zal samen leven met het lam, waar een zuigeling zonder gevaar kan spelen met een slang, waar een koe en een berin samen zullen wijden. Geen pijn meer, geen verdriet, ziekte of dood, waar geen traan meer op onze wangen gezien zal worden.

Jezus op wie de Geest rust zal ons pad naar G'ds Heilige berg zijn, waar wij mogen wonen in harmonie onder de banier van liefde en gerechtigheid, met onze Hemelse Vader, onze Verlosser Jezus Christus en onze Trooster en leven gever de Heilige Geest.


"Er zal een gebaande weg zijn voor de rest van Zijn volk, die overgebleven zal zijn in Assyrië, zoals het met Israël gebeurde op de dag dat het wegtrok uit het land Egypte."




Reacties

  1. What an amazing thing our Lord Jesus has done for us. The place described in the scriptures that lies ahead reminds me of my 'near death experience'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. so you've tasted it, the Lord is great, Awesome and Amazing !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Yes Theo I have 'tasted it' If you want to read about my experience I have written it as a post on my blog athttp://lighthousevision.blogspot.co.uk/2010/12/my-near-death-experience.html

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts