hervormd door vernieuwing in je denken (1/3)

"Ik roep u er dan toe op, broeders, door de ontfermingen van God,  om uw lichamen aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke godsdienst. En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid  om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is." Rom. 12: 1, 2



We kunnen hervormen, mensen kunnen veranderen, dat is wat ik proef uit deze tekst. Wat ik ook proef is dat aan het begin van onze hervorming iets heeft plaatsgevonden wat direct al een verandering impliceert door iets, en dat iets vraagt toelichting anders zou het wel eens kunnen zijn dat we met deze tekst niet verder komen.

Paulus is niet een persoon die je moet "ophangen" aan één tekst, het hele boek Romeinen vertelt ons waar we vandaan komen, wat er moet gebeuren om te veranderen en wat er moet gebeuren om die verandering vast te houden en te continueren. 

G'd heeft de mens geschapen, de mens regeerde als koningen over de aarde met als woonplaats G'ds tempel op deze aarde, de hof van Ede. De mens Adam en Eva zondigde, waren ongehoorzaam en raakten op die manier het rechtstreekse contact kwijt met hun hemelse Vader. Dood en verderf had zijn intrede gedaan, satan die eerder al tegen de Schepper in opstand was gekomen, had de mens verleidt om tot verkeerde keuzes te komen, om aan G'ds wet, goedheid, rechtvaardigheid en liefde te gaan twijfelen, om je eigen belang voorop te stellen en daarmee jezelf in een positie te plaatsen waarbij je geen rekenschap meer hoeft af te leggen aan hun hemelse, rechtvaardige en liefdevolle Wetgever en Vader.

G'ds "grote" tegenstander had een slag in de ontstane oorlog tussen goed en kwaad gewonnen, hij zal waarschijnlijk heel hard het universum in gebruld hebben als een briesende leeuw "het is volbracht". Het was een ieniemienie kleine het is volbracht, zijn grote missie had een succesje geboekt, maar waar meer narcisten last van hebben is, dat ze denken dat het allemaal om hun draait en dat als ze iets doen de hele wereld daarin volgt. Niets is minder waar gebleken, zijn succesje leidde onherroepelijk tot G'ds plan B. Plan B zou het piepend "het is volbracht" van satan ruimschoots overstemmen. G'd beloofde aan Adam en Eva een oplossing voor hun probleem, G'd zelf zou dit probleem oplossen en het zou tot zegen strekken voor vele volken, talen en natiën. Aan het kruis van Golgotha klonk dik vierduizend jaar later het onomstotelijke, universa overschrijdend "Het is Volbracht". De successen van satan werden al voor de grondlegging van de wereld in de kiem gesmoord, maar als je teveel let op je eigen beeltenis in de spiegel, dan heb je geen oog meer voor je omgeving en belemmerd het je zicht op wat er werkelijk speelt. 

"Het is volbracht" is ons uitgangspunt voor hervorming en vernieuwing.  Wij waren door de daad van ongehoorzaamheid gelijkvormig geworden aan de wereld, wat een beetje in tegenstelling lijkt tot de tekst waarmee ik begon. Zonde, schuld en dood had zijn intrede gedaan en wij ontleenden onze identiteit niet meer aan G'd onze Schepper en hemelse Vader, maar aan de vader van de leugen, aan satan. Besmet als wij waren, afgesloten van onze directe relatie met G'd in de Geest. Ons leven was niet meer in de Geest, niet meer vanuit de Geest, maar door de Geest. Op die manier hield G'd ons leven voor een beperkte tijd in stand. Een houdbaarheidsdatum had zijn intrede gedaan, en het was een kwestie van tijd, voordat wij definitief onze ogen zouden sluiten en G'd niet meer zouden kunnen waarnemen in welke vorm dan ook. Ja de vorm was echt veranderd. 

Vroeger toen het nog "het was zeer goed" was, kwam G'd in de avondkoelte Zijn kinderen opzoeken. 
Tot het "waar zijt gij" moment was er niets aan de hand geweest, er was harmonie, liefde en vrede, maar nu was deze situatie ernstig verstoord. Adam en Eva zagen niet meer vol verlangen uit naar hun hemelse Vader, maar verborgen zich voor Hem toen Hij hen zoals te doen gebruikelijk opzocht in de hof. "Waar zijt gij" klonk toen, maar klinkt gelukkig ook nu nog steeds, ondanks het feit dat wij door ons doen en denken op grote afstand leven van G'd,  en ondanks het feit dat wij geboren worden in dezelfde zondige staat waarin Adam en Eva zich bevonden na hun daad van ongehoorzaamheid. Nog steeds klinkt G'ds roepstem tot de dag van vandaag door in onze harten. Ik heb de wereld lief, Ik heb voor jullie een plaats bereid in de hemel, Ik wil Mijn relatie met jou herstellen, "waar zijt gij!"

G'ds liefde voor ons heeft er toe geleid dat G'd ons niet als wezen heeft achtergelaten, dat Hij ons niet aan ons lot heeft overgelaten. Een Weg tot herstel, een Weg van vernieuwing en hervorming en plan om de relatie tussen G'd en de mens te repareren lag klaar. Plan A was een wereld van harmonie en liefde waar G'd wilde wonen, waar Zijn onveranderlijke wet van liefde zou heersen, het werd aan de ene kant helaas plan B, maar aan de andere kant, gelukkig dat er een plan B bestond. Als iemand ons heeft laten zien dat een extra mile noodzakelijk is dan is het wel G'd die de wereld met zichzelf wilde verzoenen in het grootste offer ooit gegeven, door Zijn Zoon, door Jezus Christus, de Heer van de Legermachten, Wiens naam verheven is boven alle naam tot eer van G'd de Vader. 

De Weg voor hervorming en vernieuwing is ingezet en geborgd in de Zoon: 
"Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder. En men noemt Zijn Naam Wonderlijk,  Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst." Jes. 9: 5

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts