Jesaja 9: het juiste spoor door het juiste Licht

"Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien. Zij die wonen in het land van de schaduw van de dood, over hen zal een licht schijnen. U hebt dit volk talrijk gemaakt; hebt U niet de blijdschap groot gemaakt? Zij zullen blij zijn voor Uw aangezicht, zoals men zich verblijdt bij de oogst, zoals men zich verheugt wanneer men de buit verdeelt.  Want het juk van hun last, de stok op hun schouders, en de knuppel van hun slavendrijver hebt U verbroken als eens op Midiansdag."


Het is donker om ons heen en op het moment dat ik deze overdenking schrijf, zijn we hard op weg naar het laatste seizoen van het jaar. De klok gaat het aankomende weekend een uur terug dus het wordt eerder donker. Nee de nachten worden niet langer met of zonder het verschuiven van de uren, we hebben nog steeds vierentwintig uur in een dag en wat we in de avond verschuiven, verschuift automatisch ook in de ochtend, alleen die ene nacht, wanneer de klok een uur terug gaat dan hebben we een nacht die iets langer duurt dan andere nachten.

De dagen worden dus weer korter de nachten weer langer, wat ook inhoudt dat we vanaf die periode langer in duisternis leven. Zo zijn er ook periodes in ons leven die we daarmee kunnen vergelijken. Zwaar gemoed, depressieve gevoelens die ons parten spelen, een geen tot weinig licht ervaren in ons leven.
Nu weten we voor wat betreft de seizoenen dat het tijdelijk is, hoewel terugkerend in ons jaarlijks ritme is het gelukkig ook tijdelijk en mogen we op het moment dat we het lange donker zat zijn, uitzien naar de lente en de zomer. Gevoelens kunnen zo overheersen, vooral de negatieve, waardoor we het mooie van het moment niet meer goed waarnemen, iets blokkeert onze objectieve kijk naar de wereld. Het is soms net als die balk in onze oog, die verduistert op een bizarre manier onze blik, waardoor we wat we normaliter niet scherp zien, nu op één of andere manier als het ware verheven gefocust wel waarnemen nl die wel bekende splinter in het oog van de ander. Wat veroorzaakt die balk in onze oog waardoor we een instaat zijn om heldere en scherpere analyses te kunnen maken van die ander, van wat hij/zij niet goed doet in onze "geblokkeerde en verduisterde" ogen?
Wat brengt die balk in ons oog, wat brengt die duistere periode in ons leven, want brengt het seizoen met die langere donkere dagen nu precies aan het licht?

Laten we voorop stellen dat we licht nodig hebben om het echt allemaal helder te zien. G'ds wet is zo'n voorbeeld van Licht. Door G'ds woord, Zijn wetten en verordeningen krijgen wij een helder en scherp beeld van G'd maar ook van onszelf. G'd zegt dat wij in het duister tasten en dat wij Licht nodig hebben omdat waar te nemen, en dat wij Licht nodig hebben om het andere, het betere pad te zien. Jesaja negen leert ons, dat wij een groot Licht zullen zien, en zoals we weten vanuit het bijbelverhaal tav de geboorte van Jezus is dat Licht zeker gezien. Een Ster, Engelen, veel zang en licht, wat wijzen, geleerden en schaapherders brachten bij het grote Licht, dat de wereld uit de duisternis zou halen. Jezus was het zout en het licht van deze wereld, Hij gaf weer smaak aan deze wereld een smaak die wij begrijpen kunnen omdat het licht erop schijnt.

G'd heeft onze lasten van ons afgenomen, heeft ons verlost van de "slavendrijver", heeft elke barricade  tegen ons opgeworpen neergehaald. Wij zijn zelf niet instaat om dit voor elkaar te krijgen, wij die leven in de duisternis zullen door G'd tot overtuiging, tot inzicht worden gebracht. G'd stelt ons ook in de gelegenheid om die overtuiging, dat inzicht en het licht wat wij krijgen te volgen. Omdat G'd Zijn Zoon zond naar de aarde om ons vrij te kopen en ons de dagelijkse overwinning over ons duister leven te geven.


"Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder. En men noemt Zijn Naam Wonderlijk, Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader,"

Reacties

Populaire posts