hervormd door vernieuwing in je denken (2/3)

"Want ik schaam mij niet voor het Evangelie van Christus, want het is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook voor de Griek. Want de gerechtigheid van God wordt daarin geopenbaard uit geloof tot geloof, zoals geschreven is:  Maar de rechtvaardige zal uit het geloof leven." Rom. 1: 16, 17


Het evangelie is kracht van G'd tot behoud voor ieder die gelooft.
Geloven is cruciaal, een essentiële schakel in het proces van redding en verlossing. De reden waarom wij verlossing en redding nodig hebben wordt door Paulus helder en onomwonden beschreven in hoofdstuk drie, wat tevens een verklaring geeft waarom wij het evangelie nodig hebben en waarom het een kracht is.

"zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid, hun voeten zijn snel om bloed te vergieten. Vernieling en ellende is op hun wegen, en de weg van de vrede hebben zij niet gekend. De vreze Gods staat hun niet voor ogen. Wij weten nu dat alles wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond gestopt wordt en de hele wereld doemwaardig wordt voor God. Daarom zal uit werken van de wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden. Door de wet is immers kennis van zonde. Rom 3: 10-20

Dat is ons vertrekpunt, dat is ons uitgangspositie op het moment dat wij "voet" op aarde zetten. Persoonlijk denk ik dat daar geen woord aan gelogen is, en zoals wij dat in onze kringen zeggen: "daar is geen woord Frans aan" :-). De vraag die je kan stellen is deze: is de mens zich daarvan bewust en wat beweegt de mens om zich om te keren van zijn aardse, wereldse en verdorven weg?
Ook daarin voorziet G'ds woord en vinden wij een helder antwoord. 

Jezus is gestorven, opgestaan en naar de hemel gegaan, G'd zij dank, "het is volbracht"!
Afscheid nemen bestaat niet, is een stukje tekst uit een lied van Marco Borsato. Als hij toch eens wist hoe waar dit was, en misschien weet hij dat ook wel op zijn manier, maar weten christenen dat ook?
Jezus doet ons een belofte vlak voor zijn hemelvaart en wel deze: "Ik zal u niet als wezen achterlaten" Joh. 14: 18. 
Jezus belooft ons niet aan ons lot over te laten, tenslotte zouden ook Zijn volgelingen gehaat worden zoals Jezus gehaat werd, dus bij ons blijven was geen optie, aan ons lot overlaten ook niet en daarom stuurde Jezus een Plaatsvervanger in Zijn naam. Daarom moesten ze wachten te Jeruzalem, en dat wachten, wat niet chillen inhield op een Lazy-Boy, maar actief in bidden en studeren, zou beloond worden met de belofte van de Vader, het sturen van de Heilige Geest als een bron van Liefde, Wijsheid, Inzicht en bovenal Kracht. De apostelen zouden kracht van G'd ontvangen. Met een doel.

"Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel: van zonde, omdat zij niet in Mij geloven; van gerechtigheid, omdat Ik heenga naar Mijn Vader en u Mij niet meer zult zien; en van oordeel,  omdat de vorst van deze wereld veroordeeld is." Joh. 16: 7-11

De wereld moest net als zij overtuigd worden van: zonde, van gerechtigheid en van oordeel.  De wereld is in nood en is zich daar niet van bewust, bewust van haar werkelijke status, afgesneden van hun Bron van liefde en leven. Daarom hadden de apostelen een boodschap te verkondigen, en die boodschap moest kracht bij gezet worden, want de mensen moesten overtuigd worden. Overtuigd van hun zondige status, overtuigd van de noodzaak om gered en verlost te worden, overtuigd van hun omkeer van hun slechte weg die zij bewandelden, maar ook overtuigd worden van het feit dat Christus het Lam G'ds is die de zonde, de schuld en de dood van ons, van de wereld, af kan nemen. Geloven in het verlossend offer van Jezus, geloven in die boodschap, in het eeuwig evangelie, zal iedereen die kracht geven om van onze letterlijke doodlopende weg af te gaan en de weg van gerechtigheid en eeuwig leven, de weg naar de troon van G'd te gaan. 

De Heilige Geest, de belofte van de Vader, uitgesproken en uitgedeeld door Jezus zelf, is onze "ticket to heaven". Het is de kracht van de Geest en het is de kracht van het Woord, gefundeerd op de kracht van het vergoten bloed van Christus wat ons kan brengen voor de troon van G'd. Waardoor wij weer in harmonie met Hem kunnen leven, groeiend in geloof en liefde, werkend in Zijn wijngaard op weg naar een leven samen met Hem, de Vader die 's avonds in de avondkoelte de eerste mens opzocht en omgang met hen had. 
G'ds Geest overtuigd ons, G'ds Geest krijgt ook altijd antwoord, op basis van onze keus, de vraag is alleen; wat kies jij?
De poort van de hemel staat open voor iedereen die gelooft, en ja zegt tegen G'ds Geest, ja zegt tegen Jezus Christus, ja zegt tegen G'd die uit liefde de wereld met Zichzelf verzoende door Zijn Zoon.
Hervorming en vernieuwing beginnen bij de overtuiging door de Geest van G'd in ons persoonlijk leven, onze keus is bepalend of we vernieuwen en hervormen, naar Zijn beeld en Zijn gelijkenis.

"En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid, namelijk de Geest van de waarheid, Die de wereld niet kan ontvangen, want zij ziet Hem niet en kent Hem niet, maar u kent Hem, want Hij blijft bij u en zal in u zijn. Ik zal u niet als wezen achterlaten; Ik kom weer naar u toe." Joh. 14: 17, 18




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts