handelingen 8: de gaven van de Geest zijn niet te koop

"Allen, van klein tot groot, hingen hem aan en zeiden: Deze man is de grote kracht van God. En zij hingen hem aan, omdat hij hen lange tijd met toverijen versteld had doen staan." 
Hand. 8: 10, 11




Aan de vrucht zul je de boom herkennen. Grote dingen doen, wonderen en bijzondere tekenen zouden een kracht van G'd kunnen zijn. Niet alles geloven wat ze schrijven in de krant is net zo'n goed advies als niet alles geloven wat je ziet.
G'd is de leven gever, niemand dan G'd alleen kan leven maken, en om die reden breng ik je graag in herinnering het bijbelverhaal van Mozes die door G'd geroepen werd om het volk Israel te verlossen van hun slavernij uit Egypte. De eerste confrontatie waarbij G'd Zijn majesteit toonde was het wonder van de stok die veranderde in een slang, op het moment dat Mozes zijn staf op de grond gooide. Volgens het verhaal heeft het er alle schijn van dat de tovenaars aan het hof van de farao dit zelfde wonder konden verrichten. Niemand dan G'd alleen kan van een dode stok een levende slang maken, satan is hier niet toe instaat. Toch zien we op dat moment drie slangen. 

Konden de tovenaars het nu wel of speelde hier wat anders? In mijn perceptie zijn er twee scenario's mogelijk:
a) G'd deed het wonder ook bij de tovenaars van de farao
b) we zagen wel drie slangen, maar één daarvan was echt veranderd in een slang, die andere twee waren een zinsbegoocheling om maar eens een oud Nederlands woord te gebruiken, of te wel een hersenschim. 
De vader van de leugen wil ons laten geloven dat hij machtiger is dan hij in wezen is. Hoewel er geen machtiger geschapen wezen is dan satan, die met grote kracht en macht naar deze aarde is geworpen, en ook nog eens heel erg boos is, is hij ondanks alle niet in staat leven te maken, maar hij kan ons hoofd wel heel erg voor de gek houden, waardoor wij dingen zien die er vaak niet zijn. 

De vader van de leugen, de briesende leeuw, de giftige slang, zal straks zelfs proberen met grote kracht en macht de uitverkorenen van God proberen te verleiden met zijn wonderen en goocheltrucs. Als we al versteld staan van illusionisten dan zullen we dat zeker zijn als satan van leer trekt.
Hoe je het ook went of keert, het vraagt kennis van Gods woord en begeleiding van Gods Geest om er achter te komen of wonderen en tekenen, van God komen of van de vader van de leugen. 

Gods gaven zijn bedoelt om Zijn evangelie, Zijn blijde boodschap van verlossing en redding te verkondigen zodat Zijn gemeente groeit en Zijn koninkrijk groter en groter wordt tot grote eer van Zijn grote en majestueuze naam. Die gaven krijgen wij voor niets, Gods Geest deelt de gaven uit naar behoefte, naar wat nodig is en tot zegen van de gemeente zal strekken.
Gaven van G'd kun je niet kopen, kopen voor je eigen behoefte, voor je eigen eer en glorie. Petrus rekent hard of met dit soort gedachten, hij noemt het zelfs slechtheid. Hij zegt tegen Simon;

Handelingen 8:23 ik zie dat u bitter bent als gal en een kluwen ongerechtigheid. 

Handelingen 8:21 U hebt part nog deel aan deze zaak, want uw hart is niet oprecht voor G'd.

Simon was alleen bezig met zijn eigen heil, mijn zijn eigen behoefte en uit op winstbejag. Geloven alleen is dus geen garantie dat iemand ook recht door zee is, op G'd gericht en een leven wil leiden tot eer van Gods naam tot opbouw van Zijn gemeente en uitbreiding van Zijn koninkrijk. Ook bekeerde mensen kunnen heel erg op zichzelf zijn gericht en voor ons ligt in dit gedeelte van Gods woord dus een ernstige waarschuwing. Wees waakzaam, bidt en onderzoek en laat Gods Geest het goede werk wat Hij in ons is begonnen ook tot een goed einde brengen. 

"Maar toen zij Filippus geloofden, die het Evangelie van het Koninkrijk van God en van de Naam van Jezus Christus verkondigde, werden zij gedoopt, zowel mannen als vrouwen." Hand. 8: 12


Reacties

  1. Ik heb je blog gelezen en ik leer er veel van. Daarna heb ik nog wat verder gekeken op Internet over deze dingen en kwam uit op deze site. Ik wil hem doorgeven. Die kan je misschien ooit eens gebruiken. http://www.internetbijbelschool.nl/htmldoc/baslgs.hoeaanvallen.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amen,
    we must be able to discern the spirits.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts