handelingen 8: goed doen is geen vrijgeleide

"En Saulus stemde in met zijn dood. En er ontstond op die dag een grote vervolging tegen de gemeente die in Jeruzalem was; en zij werden allen verspreid over de landstreken van Judea en Samaria, behalve de apostelen." Hand. 8: 1



Jezus had al gezegd, dat de wereld de kinderen van G'd zouden haten, omdat de wereld Jezus haatte.
We hebben er bij ons thuis regelmatig over, waarom wij mensen, elkaar niet respecteren, waarom we elkaar naar het leven staan, elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Meestal komen we tot deze conclusie, we maken fouten, hoe goed we het ook doen, we gaan mank aan een heleboel zaken. We kijken verkeerd op het verkeerde moment, we zeggen de verkeerde dingen op de verkeerde momenten, we doen verkeerde dingen op de verkeerde momenten. Redenen voor anderen om ons te minachten, over ons te roddelen, de rug toe te keren, en ons te laten vallen als een baksteen. We voldoen niet aan het verwachtingspatroon van de ander en dan is het foute boel.

Elkaar afwijzen of afkeuren heeft niets te maken met of we het goed of fout doen, hoe raar dit ook klinkt. Waar heeft het dan wel mee te maken en hoe kom ik tot een dergelijke conclusie?
Jezus heeft niets fout gedaan in zijn leven, Jezus heeft zich nooit bezondigd aan de zonde zelf. Hij kende zijn hemelse Vader, Hij kende de wil van Zijn Vader en deed de wil van Zijn Vader. Jezus is synoniem voor liefde. Mijn conclusie is dan ook, dat als we het als mens heel goed doen, als we het als mens perfect doen dan eindigen we aan het kruis. We worden ondanks het feit dat we goed doen en liefde betonen, de ander uitnemender achten dan onszelf,  toch geslachtofferd, willen mensen van je af en keren ze je de rug toe. De mensen zullen je haten. 

Saulus plaats het getuigenis van de discipelen van Jezus niet tegen de achtergrond van het joodse geloof, maar tegen de achtergrond van wat men gemaakt had van het joodse geloof. Het joodse geloof stelde de wet en hun eigen gemaakte wetten boven G'd. Jezus zei tegen de Farizeeën; de reden dat jullie Mij afwijzen is, omdat jullie G'd hebben verworpen. Ook in je geloof kun je zover van G'd af komen te staan dat je in het afwijzen van je broeder, zuster of zelfs naaste, de ongelovige, diegene die nog van verre zijn, G'd afwijst. Jezus zegt als je dit aan één van mijn minste medemens gedaan hebt, dan heb je het aan mij gedaan. Dat geldt zowel in positieve als in negatieve zin. 

De gemeente vervolgen, je broeder of zuster vervolgen, naar het leven staan omdat jij een andere visie hebt is een kwalijke zaak. Het lijkt de zaak van G'd, (de verkondiging van het evangelie) geen goed te doen, zou je denken, maar het bloed van de martelaren is het zaad van het evangelie.
"Zij dan die overal verspreid waren,  trokken het land door en verkondigden het Woord." Hand. 8: 4 De verkondigen neemt een vlucht en gaat met kracht het land door, en is met kracht de wereld over gegaan. 

G'd heeft een plan met ons en de strijd tussen goed en kwaad zal hevig zijn, maar als G'd voor ons is, wie zal tegen ons zijn. In Christus is de strijd definitief beslist en daar mogen we, als we vervolgd worden binnen en buiten de kerk aan vast houden. Goed of fout doen, voor satan maakt dat niet uit en is er voor hem altijd een reden om G'ds kinderen te vervolgen. Houdt moed, we zijn in G'ds handpalm geschreven, Hij is met ons tot aan het einde van de wereldgeschiedenis.
Het evangelie is een kracht G'ds, een kracht die satan kan binden, en ons dagelijks de overwinning schenkt door Jezus Christus.

"Want bij velen die onreine geesten hadden, gingen die er onder luid schreeuwen uit; en veel verlamden en kreupelen werden genezen. En er ontstond grote blijdschap in die stad." Hand. 8: 7, 8. 


Reacties

Populaire posts