hervormd door vernieuwing in je denken (3/3)

"Ik ben ervan overtuigd dat hij die dit goede werk bij u begonnen is, het ook zal voltooien op de dag van Christus Jezus." Fileppenzen 1: 6





De mens is in zonde gevallen, Paulus is daar helder over, niemand is van nature goed. Romeinen 3.
Petrus legt uit hoe wij verlost en gered kunnen worden en welke stappen wij daarvoor moeten zetten in Handeling 2.
Johannes legt uit waar bij ons de overtuiging en de kracht vandaan komt om tot bekering te komen, wat de reden is van onze overtuiging en ons besluit, onze keus om G'd te volgen. Johannes 16.

Redding is door Jezus, door Zijn offer aan het kruis van Golgotha. Wij kunnen dat niet uit onszelf, de mens is niet instaat om zichzelf te redden en te verlossen uit deze "doodlopende weg" situatie, uitzichtloos en zonder perspectief dan alleen maar, schuld, dood en verderf. 
Wat we niet over het hoofd moeten zien is dat het offer van Jezus Christus, dat Zijn bloed, wat gevloeid heeft voor onze zonde, een tweeledige functie behelst. Ten eerste de redding, en verlossing uit de greep van de satan uit de greep van de dood. Ten tweede en daar gaat mijn laatste deel over van deze drieluik, de dagelijkse overwinning. 

Jezus heeft ons niet alleen verlost, iets voor ons gedaan waartoe wij zelf nooit in staat zijn, maar Hij geeft ons ook de mogelijkheid om ons dagelijks te verzetten tegen de verleidingen die op ons pad komen. Om iedereen op moeder aarde bij te staan in hun strijd tegen hun vlees, tegen hun wereldse natuur. Een aantal zaken moet daarvoor geregeld zijn. Geboren als mens zijn wij afgesneden van onze relatie en direct contact met G'd. G'd verzoende zichzelf met de wereld in Zijn Zoon. Als we dus wedergeboren zijn gebeurd er iets in ons wat van cruciaal belang is, waardoor wij in de gelegenheid worden gesteld om te kunnen kiezen. Voordat wij tot bekering kwamen hadden wij geen keus, na onze bekering zijn wij instaat om te kiezen voor het goede of het kwade. G'd stelt ons daartoe in staat omdat er in ons iets wezenlijks is veranderd, nl wij krijgen van G'd een nieuwe geest. Onze oude geest was dood voor G'd, waardoor ons direct contact met G'd van binnenuit afgesneden was en wij van binnenuit dus niet meer leefde door en voor G'd. 

We zien dat heel duidelijk bij de wet van de tien geboden die Mozes kreeg van G'd op de berg Sinai. G'd die de wet eerst in de harten van Adam en Eva had geschreven, maar nu van buitenaf aangeboden moest worden, om de mensen weer te leren tot eer van G'd te leven. Deze wet op koude, harde en stenen tafels geschreven moest hen helpen weer op G'd gericht te raken. De wet is nl gegeven om zonde aan het licht te brengen. Kijkend in deze spiegel leerde de mens dat ze in nood waren en dat ze verlossing nodig hadden, omdat de wet op onverbiddelijke wijze ons leerde; ben je zondig dan moet je sterven. Ongehoorzaamheid lijdt onherroepelijk tot de dood. "Ten dage dat gij daarvan eet, zult gij voorzeker sterven" Gen. 2: 17.

Tijdens de schepping zweefde de Geest over de aarde en de reden dat de Geest daar aanwezig was wordt helder beschreven in de Psalm: "Zendt U Uw Geest uit, dan worden zij geschapen en vernieuwt U het gelaat van de aardbodem." Psalm 104: 30. De Geest is de scheppende bron van kracht en leven. Zonder G'ds Geest is er geen leven, is er geen vernieuwing. Hier zien we een duidelijke reden waarom Jezus de Geest beloofd aan Zijn volgelingen en waarom Hij gegeven wordt aan hen die G'd willen dienen. G'd wil dat wij in de voetsporen van Jezus volgen en pleiten op Zijn verlossend, reinigend en reddend offer, wij kunnen dit niet uit onszelf.

"Waar kan ik Uw Geest ontgaan, waar Uw aangezicht ontvluchten?" Psalm 139: 7
Hier lezen we nog een reden waarom Jezus de Geest zond in Zijn naam. Waarom Jezus ons niet als wezen achter liet. De Geest van G'd is alom vertegenwoordigd, Hij is niet aan plaats noch aan tijd gebonden zoals Jezus dat was gedurende Zijn aanwezigheid op aarde. Daarbij moest Jezus Zijn taak als Pleitbezorger in de hemel gaan vervullen. Van Profeet en Lam tot Hogepriester. De Heilige Geest daarentegen was onze Priester geworden, om ons te helpen te onderrichten en ons dagelijks te brengen bij de Hogepriester. 

De Geest van G'd werkt samen met onze vernieuwde geest, waardoor wij in staat worden gesteld te hervormen, doordat ons denken iedere dag vernieuwd wordt door G'ds Geest die spreekt door onze vernieuwde geest. Omdat de Geest een bron van Liefde en Kracht is, kunnen wij leven als een G'de welgevallig offer. De Geest overtuigd, is onze Leermeester, brengt ons en onze gebeden iedere dag voor G'ds aangezicht, voor G'ds troon. De Geest faciliteert ons om te leven tot eer van G'd.

G'ds Geest geeft ons een aantal dingen om ons te helpen en onze directe en constante verbinding met Hem zal ons helpen te leven en alles te gebruiken wat Hij ons geeft om stand te houden in onze strijd tegen het kwaad, waardoor wij tevens in staat worden gesteld om G'd te dienen, te leven tot eer en verheerlijking van Zijn naam. 
Vrucht van de Geest: "Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft." Galaten 5: 22, 23.
Let wel dit is niet onze vrucht, dit zijn ook geen vruchten, het is een pakket aan maatregelen die wij krijgen om G'ds karakter uit te leven. 

Gaven van de Geest: "Er zijn verschillende gaven, maar er is één Geest; er zijn verschillende dienende taken, maar er is één Heer; er zijn verschillende uitingen van bijzondere kracht, maar het is één God die ze allemaal en bij iedereen teweegbrengt. In iedereen is de Geest zichtbaar aan het werk, ten bate van de gemeente. Aan de een wordt door de Geest het verkondigen van wijsheid geschonken, aan de ander door diezelfde Geest het overdragen van kennis;  de een ontvangt van de Geest een groot geloof, de ander de gave om te genezen. En weer anderen de kracht om wonderen te verrichten, om te profeteren, om te onderscheiden wat wel en wat niet van de Geest afkomstig is, om in klanktaal te spreken of om uit te leggen wat daar de betekenis van is. Al deze gaven worden geschonken door een en dezelfde Geest, die ze aan iedereen afzonderlijk toebedeelt zoals hij wil." 1 Korintiers 12: 4-11. Dit zal ons helpen om bepakt en bezakt in G'ds dienst te mogen werken. Om ook diegene te vinden wiens hart bewust of onbewust gericht is op G'd die Hem bewust of onbewust zoeken, waardoor zij geroepen kunnen worden om mede burgers te worden van G'ds koninkrijk en waardoor wij Zijn gemeente hier op aarde tot zegen mogen zijn.

Wapenrusting van de Geest: "Ten slotte, zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van zijn macht. Trek de wapenrusting van God aan om stand te kunnen houden tegen de listen van de duivel. Onze strijd is niet gericht tegen mensen maar tegen hemelse vorsten, de heersers en de machthebbers van de duisternis, tegen de kwade geesten in de hemelsferen. Neem daarom de wapens van God op om weerstand te kunnen bieden op de dag van het kwaad, om goed voorbereid stand te kunnen houden. Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen, de gerechtigheid als harnas om uw borst,  de inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten, en draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven. Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden. Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen." Efeziers 6: 10-18.
Hiermee kunnen wij ons verdedigen tegen de boze machten in welke vorm dan ook, hiermee kunnen we zelfs in de aanval of terugslaan, zijn wij instaat om de juiste keuzes te maken en de verleidingen te weerstaan, om onze lusten te beheersen en onze behoeften of te stemmen op G'd.

Het evangelie, een kracht G'ds omdat de Geest er leven aan geeft. Het is dezelfde Geest van G'd die in Jezus woonde, die Jezus uit de dood heeft opgewekt, die aanwezig was bij de schepping om met kracht leven te geven aan het gesproken Woord. Het is die Geest die in ons woont.
G'ds Geest vernieuwd ons doordat Hij ons als onze Leermeester overtuigd van zonde, gerechtigheid en van oordeel, deze vernieuwing, die dagelijks plaatsvindt, hervormd ons, maar Hij doet meer, Hij vult ons met Zijn vrucht, met Zijn gaven, en met Zijn wapenrusting een G'ddelijke wapenrusting, waardoor wij groeien in geloof en liefde, vast kunnen houden wat wij hebben en standvastig in ons geloof kunnen staan.

"Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus, Die mij kracht geeft." Filippenzen 4: 13

"Aan hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, tot in alle generaties, tot in alle eeuwigheid. Amen." Efeziers 3: 20, 21.

Reacties

Populaire posts