genesis 24: izaak trouwt met rebekka

"Ik wil u laten zweren bij de HEERE, de God van de hemel en de God van de aarde, dat u voor mijn zoon geen vrouw zult nemen uit de dochters van de Kanaänieten te midden van wie ik woon, maar dat u naar mijn vaderland en mijn familiekring gaat om voor mijn zoon Izak een vrouw te nemen."

Abraham is oud en op dagen gekomen. Izaak heeft een huwbare leeftijd, en Abraham wil voor dat zijn dagen echt op zijn het één en ander regelen voor zijn zoon, en anders als bij Hagar. De toekomst en de daaraan gekoppelde belofte van een groot nageslacht wil hij sturing gaan geven. Het was tijd, de hoogste tijd om die belofte handen en voeten te geven. Jaren eerder had G'd hem een zoon beloofd en toen moesten Abraham en Sara zo nodig het heft in eigen handen nemen door op hun manier invulling te geven aan die belofte. Het wachten op de Heer werd hen te veel, ze waren dik op leeftijd, Sara geloofde al lang niet meer in het feit dat ze kinderen zou kunnen krijgen, die leeftijd was ze inmiddels allang voorbij en nu was het tijd om op menselijke (eigen) wijze manier daar hun eigen draai aan te geven, misschien wel met de vraag in hun achterhoofd; zou G'd het zo bedoeld hebben?

Abraham laat zijn dienstknecht een eed zweren, om voor zijn zoon een vrouw uit zijn eigen familie, uit zijn eigen volk te halen en onder geen beding uit de Kanaänieten. De dienstknecht die alles van Abraham beheerde vraagt wat hij moet doen als de vrouw niet mee wil gaan, wat doe ik dan? Zal ik dan uw zoon mee terug nemen naar Mesopotamie? Ook dit is voor Abraham onbespreekbaar. Mijn G'd, de Schepper van hemel en aarde heeft mij uit dat land weggeroepen en dit land belooft, dan is het zeker niet de bedoeling dat wij weer terug zullen keren naar mijn geboorte land. Twee zaken die onbespreekbaar zijn; een vrouw voor Izaak uit Kanaän en terug naar zijn geboorte land.




Het lijkt alsof de Heere gesproken heeft met Abraham, en die conclusie destilleer ik uit de opmerking die Abraham maakt tegen zijn dienstknecht: "die God zal Zijn engel voor u uit sturen, opdat u voor mijn zoon daarvandaan een vrouw zult nemen."
Het heeft er dus alle schijn van dat Abraham niet van plan was net als bij Hagar om de toekomst en de belofte van Zijn G'd ook dit keer naar zijn eigen hand te zetten, hij handelde dus op initiatief van G'd zelf. Abraham wist dat het nu tijd was om te gaan, het was nu tijd om zijn dienstknecht te sturen naar zijn eigen volk naar zijn dienstmaagd, het huis, plaats en land van zijn geboorte. Abraham wist dat hij succesvol zou zijn in het vinden van een vrouw voor zijn zoon Izaak. 

Een eed wordt gezworen, een belangrijke eed, de dienstknecht van Abraham, moest zijn hand leggen onder de heup van Abraham, om zijn eed, om het zweren kracht bij te zetten. De heup staat symbool voor kracht, voor nakomelingschap en voor eerbaarheid. Het lijkt erop dat hij in dit geval ook een eed zweert aan het nageslacht, een last met een hele grote verantwoording. Zo ervaarde de dienstknecht van Abraham dit ook, want wat als het niet lukt en de vrouw wil niet meegaan? Dan was hij van zijn eed verlost, hij was er vrij van en zou niet meer verantwoordelijk gehouden worden, ook niet door het nageslacht zou hem ooit iets verweten kunnen worden.

Onderweg naar Mesopotamie, neemt de dienstknecht van Abraham veel kostbaarheden mee. Hij kent de G'd van zijn heer en is voorbereid om een bruidsschat te betalen voor de a.s. vrouw van Izaak. Hoewel de bijbelteksten anders doen vermoeden, is G'd niet alleen de Heer van zijn heer, maar kent Hij G'd ook persoonlijk en vraagt Hem om hulp. Hij vraagt om een specifiek teken om zeker te weten dat de vrouw die hij mee wil nemen naar zijn heer, de juiste vrouw is voor Izaak. G'd antwoord, en het antwoord is helderder en zuiverder dan zilver wat zeven maal gelouterd is. Wie verlangt niet van G'd dit soort antwoorden. Antwoorden die wij zelf graag formuleren, en beantwoord zullen worden op onze manier en op onze tijd. Hoevaak gaat het in het leven niet anders, waar je de vraag aan zou kunnen koppelen; stellen wij wel de juiste vragen en is dit vragen en bidden volgens de wil van de Heer. 

In dit geval zien we helder en klaar dat G'd deze vragen, dit gebed, op het hart van de dienstknecht van Abraham heeft gelegd en wordt zijn gebed één op één verhoort. Ja dat stemt wel een beetje tot jaloezie, en doet mij denken aan het gebed wat Jezus bad, vlak voor het moment dat Hij Lazarus uit de doden ging opwekken. Jezus dankt Zijn hemelse Vader dat Hij Zijn gebed verhoren zal, omdat Hij altijd Zijn gebeden verhoort. Dan ken je je Vader wel heel goed, dan heb je een relatie zoals het vanaf den beginne de bedoeling was. Ik voel me heel vaak zoals beschreven in 1 Korintiërs 13; ik zie nog te vaak in een spiegel van raadselen. En moet tot mijn schaamte erkennen dat ik mijn hemelse Vader helemaal niet zo goed ken.

G'd antwoord, Rebekka wordt voorbestemd door G'd om de aangewezen vrouw te zijn voor Izaak. Om mede moeder te worden van een groot volk, van vele volken, waarin ook al die volken gezegend zullen worden. Of je nu te oud bent om kinderen te krijgen, of je nu te ver af woont om de vrouw te kunnen worden van, G'ds plan gaat door, de redding, verlossing en zegen, waren al een feit voordat de hemelen en de aarde gemaakt werden. Het plan werd aan Adam en Eva al ontvouwd en deze zoektocht naar een belangrijke schakel in dit plan moest gerealiseerd worden, en het geschiede naar het woord, waardoor de dienstknecht van Abraham het voor zijn ogen ziet voltrekken. 

Rebekka levert een uitzonderlijke prestatie, door in haar eentje tien kamelen te voorzien van water. Een kameel drinkt uitzonderlijk veel, niet voor een kameel, dat dan weer niet, maar als hij drinkt dan drinkt hij meer dan honderd liter. Rebekka een hele mooie vrouw, die niet te beroerd is om de handen uit de mouwen te steken, put meer dan duizendliter water, werkt zich drie slagen in de rondte, in de hitte van woestijnachtige omstandigheden. Ik zal me onthouden van de mannen praat en clichés, behalve deze; zij is de ideale schoondochter.

Rebekka wordt overladen met geschenken, de familie wordt geraadpleegd, geïnformeerd en zoals te doen gebruikelijk om toestemming gevraagd. De broer van Rebekka speelt daarin een belangrijke rol, wellicht omdat hij als eerstgeborene, de hoop en toekomstverwachting van de familie vertegenwoordigd, mede door het feit dat hun vader niet meer leefde en Laban deze rol als oudste zoon op zich genomen had. Hij stemt in met het verzoek om Rebekka mee te nemen naar Izaak, de neef van Laban. Ook Rebekka wordt om toestemming gevraagd en ook zij gaat akkoord en zo snel het kan gaan ze weer op weg terug naar Kanaän. 

De eerste ontmoeting blijkt een schot in de roos, Rebekka ziet Izaak, Izaak ziet Rebekka en hoewel het liefde op het eerste gezicht lijkt zegt de tekst ons dat Izaak, haar leerde lief te hebben. Zijn verdriet om het overlijden van zijn moeder, maakt uiteindelijk plaats voor de liefde voor deze mooie Rebekka. Hij neemt haar mee in de tent van zijn moeder, ze trouwen, het is een daad naar de gemeenschap waardoor iedereen weet, deze twee zijn nu samen en daar mag geen mens tussen komen. Liefde overwint alles, zeker als liefde gestuurd wordt door G'd. Het heelt het hart Izaak. G'd in actie, wat moet er wel niet gebeuren als G'd werkelijk los gaat. De realiteit is dat G'd is losgegaan, Hij heeft in Zijn liefde voor ons Zijn eigen Zoon niet gespaard om niet alleen ons gebroken hart te helen, maar ons helemaal te helen, door het herstellen van de relatie tussen G'd en de mens.

"G'd had wereld zo lief dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven zal krijgen." Joh. 3: 16





Reacties

Een reactie posten

Populaire posts