psalm 14: de overmoed van de dwazen

"De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God. Zij handelen verderfelijk, bedrijven gruwelijke daden; er is niemand die goeddoet."

Daar moet je het mee doen mensen. Dwazen zijn dus geen mensen met een lage of geen opleiding. Het zijn mensen die G'd ontkennen, Zijn bestaan, Zijn schepping en dus eigenlijk hun eigen bestaansrecht.

Het lijkt erop dat de psalm deze dwaasheid, rechtstreeks koppelt aan een bepaalde attitude, aan heel slecht gedrag. Dwazen doen gruwelijke dingen, handelen verderfelijk en doen niet goed. Natuurlijk kennen wij allemaal mensen die aan G'd noch gebod doen, zijn die dan per definitie slecht, doen die dan allemaal gruwelijke dingen? Zelf heb ik de neiging om dit te ontkennen, maar als je er goed en diep over nadenkt dan is het ontkennen van G'd, jezelf begeven op een hellend vlak, een vlak wat je laat afzakken naar wetsverachting, en wetsverachting, het woord zegt het al, is een houding of levensstijl waarmee je aangeeft dat je niets om wet en wetgeving geeft en derhalve ook niets om je medemens die door die wetten ons een goed en veilig leven moet waarborgen.



Toen de Sabbat tijdens een concilie in 321 na Christus officieel werd omgezet naar de zondag, was de macht van de paus een feit. De macht die grote woorden zou hebben tegen de Allerhoogste liet de hele wereld in alle openheid weten, dat de eindstrijd om de macht, ook op aarde uit de anonimiteit was gekomen en een gezicht had gekregen. De grote hoorn in Daniel 7, satan's handlanger, zijn rechterhand op aarde had openlijke stappen gezet in een wereld die ten onder aan het gaan is. Zet de sabbat op zij, dan zet je de wet van G'd op zij, zet je de wet op zij, dan zet je de Maker op zij, zet je de Maker op zij, dan neemt de wetsverachting een vlucht. Alleen de sabbat leert ons hoe we een heilige dag die G'd aan ons heeft gegeven in ere dienen te houden, met een eerbare houding naar de Schepper, een aanbiddende houding, in gemeenschap met broeders en zusters. Elke viering van een andere dag ipv deze shabbat, die de Heer van de shabbat heeft ingesteld voor ons, om die te heiligen, te eerbiedigen en te vieren is een leugen, een ontkennen van G'd en valt onder zoals Paulus dat zegt: "een ander evangelie".

Dit is ontstaan door aardse wijsheid:
de dagen zijn niet meer van zonsondergang tot zonsondergang
de maanden kennen geen 30 dagen meer (loop van de maan)
de kalender begint niet meer op zondag maar op maandag
de shabbat is niet meer op zaterdag (7e dag) maar op zondag (1e dag)

De Heer van de shabbat heeft geen stem gehad in deze besluitvorming, maar de Heer van de shabbat heeft hier wel een mening over:
“Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te vervullen. Want voorwaar, Ik zeg u: Eer de hemel en de aarde vergaat, zal er niet een jota of een tittel vergaan van de wet, eer alles zal zijn geschied.
Wie dan een van de kleinste dezer geboden ontbindt en de mensen zo leert, zal zeer klein heten in het Koninkrijk der hemelen; doch wie ze doet en leert, die zal groot heten in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 5: 17-19).


De mens is afgedwaald van de oude paden, de weg die vanuit de woestijn naar Kanaän zou moeten leiden is verlaten en men is de weg naar Rome gaan volgen. 
En wat doet G'd; G'd kijkt naar de aarde en zoekt wijze en verstandig mensen, mensen die Zijn wet en verordeningen willen volgen, die Zijn wil willen leren kennen, en leven volgens Zijn wil. G'd zoekt de Noachen van deze tijd.
Net als het volk Israel (die door meer dan vierhonderd jaar de weg tav G'ds wet en wil waren kwijtgeraakt) zoekt Hij ons ook nog steeds op, roept ons bij onze naam en overtuigd ons door Zijn Geest van zonde, van gerechtigheid en van oordeel. Hij wil dat wij de Heer van de shabbat erkennen als ons Hoofd, dat wij Zijn naam in gemeenschap aanroepen op de dag van de Heer, de dag van de Heer van de shabbat. Dat is wijs en verstandig. Niet onze (eigen)wijsheid moeten we zoeken maar G'ds wijsheid. 

Als wij ons niet omkeren van onze eigen(wijze) wegen, dan zullen wij verstrikt raken in het net van list en bedrog, dan zullen wij de verkeerde vader aanbidden, nl de vader van de leugen. Gij zult voorzeker niet steven, en Jezus is opgestaan op de eerste dag van de week, dat maakt de eerste dag van de week de shabbat, dat is nl onder het nieuwe verbond. Geloven wij de leugen, verkondigen wij daarmee een ander evangelie, en knielen wij daarmee neer voor de vader van de leugen? Of dienen wij de enige echte Vader, Schepper van Hemel en aarde, die ruste op de zevende dag, heiligde en zegende die dag, en ons dat gebod vanaf den beginne oplegde: rust!

"En hij zeide met luider stem: Vreest G'd en geeft Hem eer, want het uur van Zijn oordeel is gekomen en aanbidt Hem die hemel, aarde zee en waterbronnen gemaakt heeft" Op. 14: 7
Dit wordt niet zachtjes aan ons gevraagd, die wordt met luide stem ons toegeroepen, wakker worden en vreest de Schepper staat hier "luid" geschreven in Openbaring. Vreest Hem die de shabbat heeft ingesteld als rustdag. En het was avond geweest en morgen geweest de zevende dag, shabbat shalom.

G'd zoekt ons, maar Hij zoekt specifieke mensen, niet de dwazen maar de wijzen onder de mensen, zij die goeddoen. Is G'd naar jou op zoek?

"De HEERE heeft uit de hemel neergezien op de mensenkinderen, om te zien of er iemand verstandig was, iemand die God zocht."




Reacties

  1. aha, zo had ik dwaasheid nog niet bekeken;) Zat er vanavond nog over na te denken voordat ik jou blog hierover tegenkwam. Grappig! Helder geschreven, thnx!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts