psalm 11: vertrouwen op G'd

"Ik heb tot de HEERE de toevlucht genomen. Hoe kunt u dan zeggen tegen mijn ziel: Vlucht weg naar uw bergen, als een vogel!"

Standaard procedure, je bent ergens van overtuigd en dan komt de twijfel om de hoek kijken. 
Je overtuiging brengt je wellicht ergens, laat je een bepaalde weg inslaan zodat het doel bereikt wordt wat je voor ogen hebt, maar wat gebeurd er met je als de twijfel toeslaat. Wat komt er terecht van de doelen die je om die reden hebt kunnen stellen. De weg die je bent ingeslagen, ga je die verlaten, of vervolg je die weg? Waar komt die twijfel vandaan, misschien is wel een betere vraag, waar komt je overtuiging vandaan. 

Ik heb tot de Heere mijn toevlucht genomen, en om redenen. G'd is liefde, G'd zorgt voor ons, G'd is onze sterkte en macht. Efeze 6: 10: "Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heere en in de sterkte van Zijn macht." In de NBG vertaling staat: "Voorts, weest krachtig in de Here en in de sterkte zijner macht." In deze vertaling lijkt het een opdracht, in de herziene statenvertaling lijkt het meer een belofte. Geloven we wat er geschreven staat, geloven wij G'd op Zijn Woord, en als we geloven wat G'd zegt en belooft, hoe bepaald dat ons leven. Jezus heeft zichzelf gegeven om de mens te verlossen van de zonde, schuld en dood. 



Het grote merendeel van de Christenen geloven dit ook, weten zich onmachtig tegenover de zonde en vertrouwen op het reddende aspect van het offer van onze Heer en Heiland. Als we kijken naar het overwinnend aspect van het offer, de dagelijkse overwinning over de verleidingen en problemen, de pijn en verdriet wat op ons pad komt, dan is er ineens veel twijfel. Op de een of andere manier hebben wij ergens het idee opgevat dat wij de dagelijkse overwinning iedere keer zelf moeten behalen, maar dat is niet wat de bijbel en wat het volmaakte offer van Jezus ons leert.

Wij hoeven niet te vluchten als een vogel, en al zouden wij dat doen, G'd zal ondanks dat altijd bij ons, zijn. "Waar kan ik Uw Geest ontgaan, waar Uw aangezicht ontvluchten? Al steeg ik op naar de hemel, U bent daar; of legde ik mij neer in de hel, zie, U bent daar." In psalm 139 lezen we dat het geen zin heeft om te vluchten, G'ds Geest is altijd aanwezig. Hoewel dit een beetje negatief lijkt te klinken, is het bijzonder positief en bemoedigend bedoelt. Wat de reden ook van onze vlucht is, het kan een Jona vlucht zijn, om je verantwoordelijkheid te ontlopen, maar het kan ook een vlucht zijn uit angst en twijfel. Hoe het ook zij, G'd is altijd dichtbij en altijd in de omstandigheden aanwezig om onze vlucht tot een toevlucht te maken.

Wat er ook gebeurd in ons leven, het is een beproeving van G'ds kant. Beproeving is G'ds liefde filter om ons te laten groeien, sterk te maken in geloof en vertrouwen. Het is G'ds filter om er voor te waken dat wij niets op ons pad krijgen wat wij niet kunnen dragen. G'd waakt over ons, om ons te beschermen tegen de te grote aanvallen van de boze. De overwinning in Christus is ons gegarandeerd, wij kunnen door de de G'ddelijke inwoning krachtig staan voor de Heere en rechtvaardig zijn in al ons doen en laten.

"Want de HEERE is rechtvaardig, Hij heeft rechtvaardige daden lief. De oprechten zullen Zijn aangezicht aanschouwen."

Reacties

Populaire posts