pinksteren is wachten in vertrouwen

En terwijl Hij met hen aanzat, gebood Hij hun Jeruzalem niet te verlaten, maar te blijven wachten op de belofte van de Vader, die gij (zeide Hij) van Mij gehoord hebt. Want Johannes doopte met water, maar gij zult met de heilige Geest gedoopt worden, niet vele dagen na deze.
Handelingen 1: 4, 5


De kruisdood was een feit, het offer om de mens te verlossen van zonde en schuld was gegeven. Jezus werk om de relatie tussen God en de mens te herstellen was volbracht, maar nog niet klaar. Binnen een kleine gemeenschap van in het begin twaalf discipelen had Jezus Zijn missie uitgewerkt en dmv drie jaar onderricht Zijn volgelingen op de hoogte gebracht van Zijn taak op aarde. Een taak die zij zouden voortzetten, door de wereld in te trekken en duidelijk te maken aan deze in zonde, verderf en dood gezonken wereld, dat er hoop is voor de toekomst.

Officieel zou het offeren zoals men dat deed in de dagen hiervoor, van Mozes tot aan Jezus zijn opgehouden, omdat de schaduw was overgaan in Werkelijkheid. Het dagelijks offeren voor de zonde maar ook het jaarlijks offer op Yom Kippur, was door het offer van Yeshua stop gezet.

"Hij zal voor velen het verbond versterken, Ã©Ã©n week lang. Halverwege de week zal Hij slachtoffer en graanoffer doen ophouden." Daniel 9: 27

Tijdens Zijn kruisdood scheurde het kleed in de Tabernakel, wat het Heilige en het Heilige der Heilige van elkaar scheidde, van boven naar beneden. Daar waar God woonde was nu een lege plek, God was daar niet meer, en de reden laat zich raden. God wilde nl vanaf dat moment niet meer wonen in een tempel gemaakt van steen, gemaakt door mensenhanden, maar wilde weer gaan wonen in de harten van de mens, een tempel gemaakt door Hem zelf.

Het pad naar de Troon van God was hersteld, er was geen menselijke middelaar als hogepriester via het bloed van dieren meer nodig om ons van onze zonden te reinigen en te verlossen, wat het bloed van bokken en stieren uiteindelijk helemaal niet kon. Onze Verlosser had het echte werk gedaan, dit zware en dodelijk werk, tot redding en genezing voor ons, eens en voor altijd, waardoor onze hemelse Vader weer rechtstreeks in Christus benaderbaar werd voor ons.

Jezus riep nogmaals met luide stem en gaf de geest. En zie, het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën, van boven tot beneden; de aarde beefde en de rotsen scheurden; ook werden de graven geopend en veel lichamen van heiligen die ontslapen waren, werden opgewekt; Mattheus 27: 50-52

Jezus had dit mogelijk gemaakt. Hij was ons hierin voorgegaan en dat werd zichtbaar duidelijk bij Zijn doop. De Heilige Geest daalde op Hem neer in de vorm van een duif. Zichtbaar voor het oog van de mens, waren zij getuigen van de eerste stap naar een herstelde relatie voor heel de mensheid. In Christus vond dit plaats. God liet ons deze bemoedigende ervaring bijwonen waardoor wij een voorproefje kregen van Zijn latere belofte aan ons nl dat Hij dezelfde Trooster zou sturen die in eeuwigheid bij ons zou zijn.

Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden. Johannes 16: 7

Pasen heeft het mogelijk gemaakt dat de belofte van een herstelde relatie realiteit werd. Pasen staat model voor verlossing en redding voor de mensheid die gevangen door zonde en schuld in een eeuwig verderf situatie was terecht gekomen. Een stukje erfenis van Adam en Eva, een onontkoombaar stukje erfenis die wij zelf nooit te boven zouden kunnen komen. Door geboorte zijn wij erfgenamen van zonde, verderf en dood.

Psalm 51:7 Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in zonde heeft mijn moeder mij ontvangen.

Het houden van de wet kan ons niet afbrengen van onze afstamming. Als ik als kind hele verkeerde dingen doe, dan nog blijf ik de zoon, en ook als ik het helemaal goed zou doen veranderd dat niets aan mijn status als hun kind. In dit geval ben ik door erf zonde, een zoon van de vader van de leugen, Johannes de Doper noemt dit ook wel op zeer subtiele wijze; "Addergebroed", (nageslacht van de slang = satan), het was dus meer dan een op het eerste oog scheldwoord, dat ging dieper, het ging om plaatsbepaling en status in het verlossingsplan.

Goed doen, voor anderen mensen zorgen, vasten, naar de kerk gaan om te aanbidden op de dag des Heeren, de dag die wij moeten gedenken, ons wekelijks moeten herinneren, herinneren aan wie God is en wie wij zijn, laten dopen, de hele wereld rondtrekkend, getuigend en de mensen te eten geven, het Goddelijk vasten en medische zorg verlenen, dit alles kan niets afdoen, of toedoen, of enig verandering teweeg brengen tav mijn afkomst, tav mijn natuurlijke DNA, ik ben en blijf door Adam en Eva een kind van de rekening, een kind des doods.

De dood zou dan ook onze enige oplossing zijn in deze situatie, maar een echte oplossing is het niet, omdat het uiteindelijk geen verandering bewerkstelligt. Zonde, verderf en dood moesten een halt worden toegeroepen en alleen een Goddelijk ingrijpen buiten de wet om kon dit realiseren.
Pasen, het offer van Jezus Christus heeft dit probleem opgelost. Voor ons is het dus alleen nog maar een kwestie van kiezen. 

Veertig dagen na Pasen vindt de hemelvaart van Jezus plaats. Jezus die in Zijn missie geslaagd is om de mens te redden, gaat terug naar de hemel. Terug naar Zijn rechtmatige positie op de troon van Zijn Vader, maar Hij gaat terug als meer dan Hij gekomen is. Hij kwam als Profeet, als Leraar maar ook als het Lam dat de zonde van de wereld weg zou nemen. Nu is Hij in het hemels Heiligdom, als overwinnaar en als Hogepriester bezig om te bemiddelen tussen God en de mens, bezig met het onderzoekend oordeel, om onze zonde weg te kunnen dragen, zodat ze op een vastgesteld moment in de nabije toekomst, overgedragen, weggedaan en vernietigd kunnen worden. Als Hogepriester is Hij belast met het (onderzoekend) oordeel over de mens en als dit werk klaar is zal Hij terug komen als Koning der Koningen om Zijn kinderen op te halen, zodat wij daar mogen wonen waar Hij voor ons een plaats bereid heeft, nl in het huis van onze Vader. Wie haalt Hij op, diegene die burgers zijn geworden van Zijn hemels Koninkrijk en daar heb je een getekende ID voor nodig, een ID die ondertekend is met het bloed van Yeshua onze Verlosser en Koning van dat nieuwe rijk.

Tien dagen na Zijn hemelvaart krijgen wij Pinksteren, Pentecost komt van het Griekse woord Pentecoste en vijftigste dag betekend. Pinksteren vijftig dagen na Pasen, staat voor vernieuwing, voor kracht, voor beweging en voor (nieuw)leven. Meer dan tweeduizend jaar geleden kregen de discipelen de opdracht om in Jeruzalem te wachten op de Geest, op de Trooster, de Kracht Gods. Als Hij over jullie komt is dat het teken dat Ik Mijn belofte aan jullie heb waargemaakt zei Jezus. De uitstorting vond plaats, en net als bij Maria de moeder van Jezus, dit voor nieuw leven zorgde, zorgde ook deze kracht die over hen kwam voor nieuw leven in Christus, de belofte was een feit en het werk van Jezus kon voortgezet worden, met nog grotere kracht. Daarom en daarop moesten ze wachten, niet chillen, niet stil zittend niets doen en onderuit hangend op de bank, maar dynamisch wachten; biddend en studerend, in geloof en vertrouwen in afwachting om de belofte in ontvangst te nemen. Pinksteren is niet voorthollend door het leven gaan, onnadenkend, zelf initiatieven ontplooiend en God voor de voeten lopend. Pinksteren is wachten op de Geest.

Romeinen 10:15 En hoe zullen zij prediken, als zij niet gezonden worden? Zoals geschreven staat: Hoe lieflijk zijn de voeten van hen die vrede verkondigen, van hen die het goede verkondigen!

De uitstorting van de Heilige Geest werd gegeven met een duidelijk reden nl, om een nieuw begin te maken de mensen over de hele wereld in aanraking te brengen met het eeuwig evangelie, het evangelie wat gaat over een een liefdevolle God als Schepper, maar ook als Verlosser en Redder, de wereld bekent te maken met de Weg tot nieuw leven, de Waarheid over zonde, dood, liefde en redding, en het over het eeuwig Leven in geluk, gezondheid, vrede en harmonie

Pinksteren was de tijd van de vroege regen om al het eerder gezaaide, alles  wat al gezaaid was te laten ontspruiten en groeien, om verder te zaaien, om verder te groeien, om wereldwijd te gaan zaaien en om al het zaad tot volle wasdom te laten komen. De vroege regen was gegeven als een Goddelijk start schot om de wereld die God vanaf het begin lief had te vertellen over de God die zich zelf wil verzoenen met ons, over de Profeet en Leraar, over het Lam, dat de zonde van de wereld zou wegnemen, over de hemelvaart, over het sturen van de andere Trooster en Leraar, over het Hogepriesterlijk werk van verzoening, over het onderzoekend oordeel, over het terugkomen als Koning der Koningen en het oprichten van Zijn hemels Koninkrijk hier op aarde en het definitief vernietigen van de zonde en de dood en zijn aanklager.

Na de vroege regen komt de late regen, om alle het zaad wat gezaaid is, in de laaste dagen van onze aardse geschiedenis, tot volle rijping te brengen, het zal plotseling komen en met nog grotere kracht dan bij de vroege regen. Ben jij klaar voor de oogst, klaar voor de komst van Jezus, de voorbereiding ervoor is nu, niet wanneer Hij zal komen als een dief in de nacht.

“In het Dagboek Bulletin van de Generale Conferentie, van 5 februari 1893 staat”: Ik zag de late regen net zo plotseling komen als de Middernachtelijke roep en met tienvoudige kracht” (p.152).”

Na Pinksteren, vele honderden jaren na pinksteren, bijna twee duizend jaar na pinksteren, staat de late regen in de startblokken, de Heilige Geest staat klaar om het grote werk van pinksteren af te gaan ronden in deze tijd.

Daarna zal het geschieden, dat Ik mijn Geest zal uitstorten op al wat leeft, en uw zonen en uw dochters zullen profeteren; uw ouden zullen dromen dromen; uw jongelingen zullen gezichten zien. Ook op de dienstknechten en op de dienstmaagden zal Ik in die dagen mijn Geest uitstorten. Ik zal wonderen geven in de hemel en op de aarde, bloed en vuur en rookzuilen. De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag des HEREN komt. En het zal geschieden, dat ieder die de naam des HEREN aanroept, behouden zal worden, want op de berg Sion en te Jeruzalem zal ontkoming zijn, zoals de HERE gezegd heeft; en tot de ontkomenen zullen zij behoren, die de HERE zal roepen. Joël 2: 28-32.

De trommelen roffelen, de bazijnen worden gehoord, de tekenen voor Zijn komst zijn gegeven en vermenigvuldigen zich, de uitstorting van de Geest, de late regen is aanstaande om het werk hier op aarde en in de hemel af te ronden. God zoekt Noach´s, God zoekt Elia´s, God zoekt werknemers in Zijn dienst om de luidde roep dat het einde daar is, dat we nog maar een korte tijd hebben te verkondigen voordat de deur van genade dichtgaat, voordat God net als bij Noach die honderd jaar geroepen en getuigd heeft zelf de deur zal sluiten en er geen weg terug meer zal zijn.

Deuteronomium 11:11-17 Maar het land waar u naartoe trekt om het in bezit te nemen, is een land met bergen en dalen; het drinkt water door de regen uit de hemel. Het is een land waar de HEERE, uw God, voor zorgt: voortdurend rusten de ogen van de HEERE, uw God, daarop, van het begin van het jaar tot het einde van het jaar. En het zal gebeuren, wanneer u nauwgezet luistert naar mijn geboden die ik u heden gebied, door de HEERE, uw God, lief te hebben en Hem te dienen met heel uw hart en met heel uw ziel, dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen, zodat u uw koren, uw nieuwe wijn en uw olie kunt inzamelen. Ook zal Ik gewas op uw veld geven voor uw dieren; en u zult eten en verzadigd worden. Wees op uw hoede dat uw hart niet verleid wordt, zodat u afwijkt, andere goden dient en u voor hen neerbuigt. Anders zal de toorn van de HEERE tegen u ontbranden en zal Hij de hemel sluiten, zodat er geen regen meer zal zijn, de aardbodem zijn opbrengst niet meer zal geven en u spoedig verdwenen zult zijn uit het goede land dat de HEERE u geeft.

Ja God zal zijn Geest uitstorten in de laatste dagen over Zijn kinderen, maar ook deze belofte van God kent zijn voorwaarde. Niet een ieder die zegt Heere, Heere, niet een ieder zal binnen gelaten worden ook al hebben ze in Zijn naam grote werken gedaan.

God zoekt trouwe dienenaren, trouw in woord en daad, trouw in het aanbidden van Zijn grote naam, door het houden van Zijn geboden, door het doen van Zijn wil, door te wandelen zoals Jezus gewandeld heeft. God vraagt niet van ons of wij de taal van de engelen kunnen spreken, of alle profetieen kunnen duiden, noch een geloof zo groot als een mosterd zaadje. Hij vraagt van ons aanbidding uit liefde, en wil dat wij daarvan getuigen, getuigen van God, omdat God liefde is, getuigen van het Lam, omdat het Lam liefde is, getuigen van de Geest, omdat de Geest liefde is, dan ben je een waarachtige getuigen van Hem wiens beeld en gelijkenis jij bent. God vraagt ook niet van ons omdat straks te zijn, maar omdat nu te zijn, nu, nu u Zijn stem hoort, verhard uw harten niet!
Wil jij dat iemand komt tot de Heer, wil jij anderen zien komen, dan kan het alleen als wij gaan, als wij het laten zien, als wij het laten horen, als wij het leven.

Openbaring 22:17 En de Geest en de bruid zeggen: Kom! En laat hij die het hoort, zeggen: Kom! En laat hij die dorst heeft, komen; en laat hij die wil, het water des levens nemen, voor niets.

Wil je op het water lopen, wil je Zijn getuigen zijn, dan moet je uit de boot stappen, en dat zou een krachtig getuigenis zijn van jouw geloof in jouw Verlosser, maar in dit geval, voor deze tijd geldt, dat je er zorg voor moet dragen dat je uit het water blijft en optijd richting de boot gaat, de Bruidegom tegemoet. En onderweg naar die boot, onderweg naar de bruiloftzaal zoveel mogelijk mensen verteld met kracht en met liefde, door de Geest, dat God op het punt staat terug te komen en de deur van genade zal sluiten. Dat Christus als onze Hogepriester Zijn werk aan het afronden is, zoals de Hogepriester dat deed in het oude Testament, waarna het heiligdom gereinigd kan worden en hopelijk ook jouw zonden zullen worden weggedragen.

Pinksteren is vroege regen en late regen. De vroege regen hebben we gehad en is nog steeds iedere dag en ieder uur werkzaam. Voor het afronden van Gods werk op aarde hebben we late regen nodig, bereid je daarop voor, wacht, wacht dynamisch, wacht bidden, wacht studerend en wacht werkend zodat we met grote kracht bekleed kunnen worden en als Zijn getuigen de wereld met een luidde roep bekend maken met, Waarheid, Genade, Verslossing, Redding, Liefde, en Leven en Oordeel, want het oordeel is gekomen.

1 Johannes 4:13 Hieraan weten wij dat wij in Hem blijven en Hij in ons, doordat Hij ons van Zijn Geest gegeven heeft.

👉afscheid nemen bestaat niet

Reacties

Populaire posts