jouw lichaam een tempel van de Heilige Geest (1/3)

"Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent?" U bent immers duur gekocht. Verheerlijk dan G'd in uw lichaam en in uw geest, die van G'd zijn. 1 Kor. 6: 19.


Een drieluik over dit onderwerp. 
Deel één wil ik gebruiken om te duiden vanuit G'ds woord hoe ons zondige en ten dode opschreven lichaam een tempel van G'd wordt. In deel twee wil ik graag proberen uit te leggen wat de consequenties zijn van deze transformatie, tav ons denken. In deel drie wil ik proberen kort te omschrijven wat dit zou kunnen of zelfs moeten betekenen voor onze, lichamelijke behoeften, voor het vlees.

We beginnen dus bij het begin en doen dit met de vraag; wanneer wordt ons lichaam een tempel van de Heilige Geest?


De Heilige Geest is door Jezus gezonden als een belofte aan de discipelen en aan ons om ons niet als wezen achter te laten op het moment dat Hij terug zou gaan naar Zijn hemelse Vader en Zijn rechtmatige positie op de troon weer zou innemen.

"Ik zal u niet als wezen achterlaten;" Joh. 14:18b

"Maar ik zeg u de waarheid; Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toekomen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden." Joh. 16:7.

Wat is het werk van de Geest?

"En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel; van zonde, omdat zij niet in Mij geloven;" Joh. 16 :8,9.

De vraag wat is zonde wordt hiermee direct beantwoord, want de wereld moet overtuigd worden dat zij zondig is, als begin van het omkeringsproces, het omdenken, wat in de bijbel bekering wordt genoemd of wedergeboorte. Wat we ook geloven, in welke kracht, macht, mens of ritueel, als we niet geloven in G'd als onze Schepper, in Jezus als onze Herschepper, Verlosser en Redder, als we niet geloven in het feit dat wij in een onontkoombare dood en verderf situatie zijn gevallen en Jezus nodig hebben om uit die greep verlost te kunnen worden, zijn wij zonde, plegen wij zonden. Zonde is dus Jezus niet erkennen als onze Verlosser, G'd niet erkennen als de enige G'd en Schepper van hemel en aarde.

De Heilige Geest is door Christus gezonden om ons daarvan te overtuigen. Het is dus niet mijn taak om mensen te overtuigen, maar het is het werk van G'ds Geest. Als Hij de mens heeft overtuigd en de mens gaat mee in die overtuiging en keert zich om van zijn leven zonder G'd en volgt Jezus als Zijn Verlosser en Redder en erkent G'd als Zijn Schepper, wil zijn leven aan Hem wijden, dan is hij bekeert, keert zich om van zijn vroegere levenswandel van dood en verderf en begeeft zich nu op de weg van genade en eeuwig leven. Dit is wat G'd van hem/haar vraagt als hij overtuigd is: "Wat moeten wij doen mannen broeders? En Petrus zie tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen." Hand. 2: 37, 38.

Als wij bekeert zijn en ons laten dopen op basis van de overtuiging die wij ontvangen hebben van de Trooster, dan zijn wij wedergeboren, dan krijgen wij een nieuwe geest en zal de Heilige Geest woning in ons maken. Op dat moment veranderd ons sterfelijk lichaam in een tempel van de Allerhoogste.

Wij zijn veranderd, wij zijn vernieuwd, hoewel aan de buitenkant er geen verschil is waar te nemen heeft er binnenin ons een vernieuwing plaats gevonden, Onze geest staat weer in contact met G'd en dit zal voor hervorming en vernieuwing van ons denken zorgen. De G'ddelijke inwoning is een feit. Dezelfde Geest die Jezus Christus uit de dood opwekte woont nu in ons. Deze Bron van Kracht en Leven die bij de schepping aanwezig was, woont met al Zijn kracht en leven in ons. Onze zwakheid, maakt ineens heel veel ruimte voor G'ds kracht, "niet door kracht noch door geweld maar door mijn Geest."

Ik hoop dat dit een besef geeft van wie wij zijn in Christus. In het oude testament woonde G'd in het Heilige der Heilige, de meest heilige plaats die op aarde te vinden was. Dat was een plek waar de Allerhoogste woonde en waar alleen de hogepriester één keer per jaar mocht komen onder hele speciale condities. Als het Heilige der Heilige op een andere manier, op een ander tijdstip dan door G'd verordineerd betreden werd, dan werd je gedood door G'ds aanwezigheid, door Hem die woont in een ontoegankelijk Licht. Wij zijn niet instaat om onder deze aardse verdorven condities rechtstreeks in contact te komen met G'd. Door het offer van Jezus, en door de wedergeboorte die daaruit voort kan vloeien kunnen wij in de geest weer rechtstreeks in contact komen met de Allerhoogste.


Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit consequenties heeft voor het leven. De inwonende Geest werkt samen met onze geest wat niet ongemerkt in je leven aan je voorbij zal trekken. "En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is." Rom. 12: 2.
We worden veranderd, vernieuwd, we kunnen onderscheiden wat goed is, wat G'd wil en wat Hem behaagt.

Wij zijn dus niet meer van onszelf, wij zijn duur gekocht. Jezus heeft de dood niet geschuwd om ons te verlossen, ons vrij te kopen uit de macht van de zonde en de dood. De Allerhoogste heeft Zijn G'd zijn, niet als een roof geacht, wat inhield dat Hij het belangrijker vond om mens te worden en af te dalen tot in het graf, dan om G'd te blijven, afstandelijk en veilig op Zijn troon, met alle consequenties van dien. Zijn liefde voor ons motiveerde Hem om de dood niet te schuwen, om jou en mij te redden.

Kunnen wij iets terug doen om G'd te eren daarvoor, om G'd te aanbidden. De bijbel zegt dat dat kan. Het is dus aan ons om G'd te verheerlijken in de geest en in ons lichaam, omdat we dat kunnen door de kracht van de inwonenden Geest, door de inwoning van de Allerhoogste in ons lichaam, Zijn tempel.

"U bent immers duur gekocht. Verheerlijk dan G'd in uw lichaam en in uw geest, die van G'd zijn.
1 Kor. 6: 20.

Reacties

Populaire posts