genesis 18: abraham bidt voor sodom

Abraham heeft het hart echt op de goede plaats, en zoals eerder gezegd getuigt zijn onderhandelen met G'd tav Sodom en Gomorra weer van groot en goed leiderschap.

Abraham pleit voor Sodom en Gomorra, zijn neef woont er tenslotte ook en wil natuurlijk het liefst dat de problemen daar op een andere manier zouden kunnen worden opgelost. Als er vijftig mensen zijn die goed en rechtvaardig zijn Heere wilt U dan die steden sparen? Tevens geeft hij G'd ook iets mee om over na te denken. "Er kan toch geen sprake van zijn dat U zoiets doet, dat U de rechtvaardige samen met de goddeloze doodt? Dan zal het zo zijn: zo de rechtvaardige, zo de goddeloze. Daar kan bij U geen sprake van zijn! Zou de Rechter van de hele aarde geen recht doen?"

Wie zijn wij dat wij G'd onderwijzen of iets mee denken te kunnen geven om over na te denken? Verre van dat, maar Abraham zet alle zijlen bij om de steden te redden van de ondergang en dat mag van G'd. Op de barricade gaan staan voor je medemens wordt door G'd altijd bijzonder gewaardeerd, ook en misschien wel met namen voor medemensen die het niet zo nauw nemen met wet en regelgeving. Mensen die noch aan G'd of gebod doen en zich overgeven aan hun eigen belangen, zinnen en lusten.

Natuurlijk waren ze allang ten onder gegaan vanwege hun slechtheid, alleen hadden ze dat zelf nog niet helemaal door. G'd wil de steden sparen op verzoek van Abraham vanwege 50, 40, 30, 20 en zelfs 10 rechtvaardige. Dit komt in de buurt van de 8 die de ark van Noach in gingen. Het aantal bij Noach was geen reden voor G'd om de aarde met al hun slechtheid te sparen. Het was voor G'd eerder een reden om Noach en zijn gezin te redden en te sparen van die slechte wereld. Het aantal van 10 rechtvaardige mensen is bij G'd in dit geval de uiterste norm, lager wil G'd niet gaan, met minder is er geen redden aan. Wellicht een magische grens, een grens wat een kantel punt voor de toekomst van Sodom en Gomorra zou hebben kunnen betekenen in positieve zin?

De Heere heeft tien als norm gesteld, en gaat van Abraham weg en Abraham gaat terug naar zijn woonplaats, in afwachting op wat komen gaat.

Zal de Heer er tien vinden, weet G'd meer dan Abraham en hoopt hij daarom tegen beter weten in dat er op z'n minst tien te vinden zijn die G'd dienen en rechtvaardig leven? De geschiedenis is bekend, we weten hoe het afloopt, maar wat vooral niet mag vergeten worden als voorbeeld voor ons leven is dat er mensen zijn als Abraham die op de barricade springen voor anderen, zonder aanziens des persoons. Dat G'd heel ver gaat voordat Hij moet ingrijpen om dat beetje rechtvaardigheid en goede wat er nog is te redden. Een betere chirurg kunnen we ons niet wensen die tot het uiterste gaat om te redden wat er te redden valt. G'd is getrouw Zijn liefde is onze burcht ook als we omringt worden door alleen nog maar slechtheid.

G'd ziet niet neer om te kunnen straffen wanneer Hij daar zin in heeft, G'd kijkt neer op de aarde om scherp in de gaten te houden dat het goede wat Hij ziet niet verloren gaat in het massale slechte van deze wereld. Als Hij neerkijkt dan doet Hij dat uit liefde voor diegene die naar Zijn stem willen horen, die op Hem hun vertrouwen hebben gesteld, als antwoord op hun dagelijks gebed om hen te bewaren voor de eeuwigheid.

- Elohay Tehilati - God Van Mijn Aanbidding -



Reacties

Populaire posts