rein of onrein?

"En terwijl zij het eten bereidden, raakte hij in geestvervoering. En hij zag de hemel geopend en een voorwerp naar zich toe komen, dat leek op een groot linnen laken, dat aan de vier hoeken vastgebonden was en neergelaten werd op de aarde, waarin zich al de viervoetige dieren van de aarde bevonden, de wilde en de kruipende dieren en de vogels in de lucht. En er kwam een stem tot hem: Sta op, Petrus, slacht en eet!
Maar Petrus zei: Beslist niet, Heere, want ik heb nooit iets gegeten wat onheilig of onrein is. En er kwam opnieuw, voor de tweede keer, een stem tot hem: Wat God gereinigd heeft, mag u niet voor onheilig houden! En dit gebeurde tot driemaal toe; en het voorwerp werd weer opgenomen in de hemel. Toen Petrus bij zichzelf twijfelde wat het visioen dat hij gezien had, kon betekenen, zie, daar stonden de mannen die door Cornelius gestuurd waren, bij de poort, nadat zij naar het huis van Simon gevraagd hadden. En zij riepen iemand en vroegen of Simon, die ook Petrus genoemd wordt, daar te gast was. Terwijl Petrus nog over dat visioen nadacht, zei de Geest tegen hem: Zie, drie mannen zoeken u; sta daarom op, ga naar beneden en reis met hen mee. Twijfel niet, want Ik heb hen gestuurd."
 Handelingen 10: 10-20


De vraag die het bij mij oproept is deze: mag ik nu onrein vlees eten?

Ik weet dat vele christenen deze teksten gebruiken om te rechtvaardigen dat ze nu ineens bijvoorbeeld garnalen en varkensvlees mogen eten. Dat het eten wat in de ban is gedaan door G'd, door het offer van Jezus Christus ineens niet meer in de ban is. Hier is geen enkele bijbelse grondslag voor. In politiek den Haag noemen ze dit dan draaierij.

Wat hier aan de hand is, is dat Petrus duidelijk gemaakt wordt dat het evangelie niet meer alleen voor de Joden en Israëlieten is, maar voor iedereen. Het bijzondere is dat hij zelf in

Handelingen 2: 39 zegt: "Want voor u is de belofte en voor uw kinderen en voor allen die veraf zijn, zovelen als de Heere, onze God, ertoe roepen zal. voor u en die van verre zijn."

Blijkbaar heeft Petrus een extra duwtje nodig en G'd maakt hem duidelijk dat het tijd wordt dat ook de heidenen in de gelegenheid worden gesteld om gered te worden en dat zij niet meer als onrein aangemerkt mogen worden.

Handelingen 10: 28: "En hij zei tegen hen: U weet dat het een Joodse man niet toegestaan is om met iemand van een ander volk om te gaan of bij hem binnen te gaan; maar God heeft mij laten zien dat ik geen mens onheilig of onrein mag noemen."

In Christus Jezus en door het offer aan het kruis van Golgotha worden alle mensen in de gelegenheid gesteld om gered te worden. In Johannes 3: 16 lezen we: "Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft."

Hier lezen we dat G'd de wereld liefheeft, dus niet de Joden en de Grieken maar de hele wereld en dat iedereen die gelooft dat hij gered moet worden en gered kan worden door het offer van Jezus rein is voor G'd; Handelingen 2: 38: "Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen."


Nog een tekst die het eten van onrein eten moet rechtvaardigen: Matteus 15: 11, "Wat de mond ingaat, verontreinigt de mens niet; maar wat de mond uitkomt, dat verontreinigt de mens."

Hier spreekt Jezus. Maar laten we vooral de context lezen waar het hier over gaat. De Farizeeën vallen Jezus aan over het feit dat Zijn discipelen met ongewassen handen eten. Let wel, het gaat hier niet over het eten van rein of onrein eten. Jezus geeft hun helder en niet misverstaan van repliek. Jullie onteren jullie ouders, door de mensen te leren dat wat ouders toekomen, gebruikt mag worden als offergaven, en dat ze daarmee zelfs goed handelen. De mensen worden dus vals voorgelicht, ze krijgen een valse leer te leren waardoor de mensen verkeerde dingen doen. Daarmee ontkrachten ze G'ds wet. Het ontkrachten van G'ds wet houdt ontegenzeglijk in dat de mens zich daarmee verontreinigd. Een valse leer verkondigen verontreinigd de mens, het zet anderen op het verkeerde been. Niet het eten met vieze handen, maar het verkondigen van een vals evangelie verontreinigd de mens, dus wat zijn mond uitgaat. Pas dus op met wat je zegt en wat je anderen leert.

Abel je weet wel de broer van Kain, maar ook Noach en Abraham wisten van het bestaan van reine en onreine af, ze zouden nooit onreine dieren geofferd hebben aan G'd. Het is zelfs mijn overtuiging dat G'd zelf, toen Hij het eerste dier offerde voor Adam en Eva om hen te voorzien van kleding, een rein dier nam, rein in de context die we later lezen in Leviticus 11. G'd waait niet met alle winden mee, en wat vandaag recht is, is morgen weer krom of zelfs afgedaan.

G'd heeft een heel aantal wetten en verordeningen aan ons gegeven, die gehandhaafd dienen te worden tot het einde. Gezondheidswetten, het vieren van de wekelijkse Shabbat, het eten van rein vlees en zo ook de Tien Geboden die G'd notabene zelf heeft geschreven en aan ons heeft gegeven.
Nergens in de bijbel ligt er een grondslag om dit na te laten. Wetten die afgeschaft zijn door Jezus aan het kruis (ja die zijn er idd) dat zijn wetten die een afschaduwing waren van het ware. Dus het offeren van dieren, besnijdenis. Die wetten zijn nadat de werkelijkheid (Jezus Christus zelf) was gekomen, afgeschaft.

Vrij van zonde schuld die wet bewerkstelligde is geen vrijbrief om tegen G'ds verordeningen en wetten in te gaan. Voorbeeld: mag een man nu gemeenschap hebben met zijn vrouw als zij nog in haar onreine periode zit, is dat verstandig, is dat gezond en is dat rein? Het antwoord laadt zich hopelijk raden, maar ik wil de twijfel voor zijn. Neen dat is niet rein en gezond. Een dergelijke verordening geldt voor altijd, zelfs de huidige wetenschap heeft daar het geldige bewijs voor geleverd. Christus heeft een dergelijke verordening niet afgeschaft aan het kruis, zo ook niet de wekelijkse shabbat of het niet mogen eten van onrein vlees. Laten we de waarheid de waarheid laten en G'd dienen door liefde voor de waarheid te hebben. Mijn volk gaat verloren door gebrek aan kennis.

Hosea 4: 6 zegt: "Mijn volk is uitgeroeid, omdat het zonder kennis is. Omdat ú de kennis verworpen hebt, heb Ik u verworpen om als priester voor Mij te dienen. Omdat u de wet van uw God hebt vergeten, zal Ik ook uw kinderen vergeten."

Openbaring 14: 12 zegt: "Hier blijkt de volharding der heiligen, die de geboden Gods en het geloof in Jezus bewaren."

Openbaring 2: 7 zegt: "Die oren heeft, die hore wat de Geest tot de Gemeenten zegt. Die overwint, Ik zal hem geven te eten van den boom des levens, die in het midden van het paradijs Gods is."

Matteus 5: 48 zegt: "Weest u dan volmaakt, zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is."

El Emet - De God Van De Waarheid

Reacties

Populaire posts