genesis 18: verwoesting van sodom en gomorra aangekondigd

De mannen die bij Abraham op visite waren geweest met de mededeling dat volgend jaar om dezelfde tijd een zoon geboren zou worden vertrekken naar Sodom en Gomorra.

"De Heere zei: Zal ik voor Abraham verbergen wat ik ga doen?"

De Heere wil Abraham op de hoogte brengen van het feit dat het heel slecht gaat met Sodom en Gomorra, dat de mensen in en in slecht zijn en dat Hij van plan is verstrekkende maatregelen te nemen om de slechtheid en zonde een halt toe te roepen. De reden die G'd gebruikt om Abraham op de hoogte te brengen is bijzonder en merkwaardig. "Immers, Abraham zal zeker tot een groot en machtig volk worden, en alle volken van de aarde zullen in hem gezegend worden. Want Ik heb hem uitgekozen, opdat hij aan zijn kinderen en zijn huis na hem bevel zou geven om de weg van de Heere in acht te nemen, door gerechtigheid en recht te doen, opdat de Heere over Abraham zal brengen wat Hij over hem gesproken heeft."

Abraham zou uitgroeien tot een groot volk, alle mensen op aarde zullen in en door hem gezegend worden, en zijn rechtvaardige wandel zal een getuigenis zijn voor de hele wereld. Daardoor kan G'd aan Abraham en zijn nageslacht Zijn belofte, Zijn verbond waarmaken.

Abraham speelt blijkbaar een cruciale rol in de wereldgeschiedenis. Een rol tot behoud van mensen, een rol die uiteindelijk toestanden als Sodom en Gomorra in moeten perken en tot een minimum terug brengen. De zegen die hier over gesproken wordt wijst op de komende Messias die door Zijn offer de weg naar de troon van G'd weer zou herstellen. Abraham's getuigenis over zijn relatie met de Schepper van hemel en aarde zou tot navolging moeten strekken. Rondom liggende volken, zo niet de hele wereld zou uiteindelijk in de voetsporen van Abraham moeten treden, een weg van aanbidding, een weg tot behoud.

Het gaat er echt slecht aan toe in Sodom en Gomorra en het schreeuwt om een rigoureus ingrijpen om de verderfelijke steeds maar groeiende olievlek, van slechtheid en kwaad in te dammen. G'd zegt dat Hij een kijkje gaat nemen om te controleren of het werkelijk zo slecht is als de reputatie die mijlen ver voor Sodom en Gomorra uit snelt. Persoonlijk denk ik niet dat G'd niet op de hoogte was, maar denk ik eerder dat Hij dit delen wil met Abraham, wellicht is de houding van Abraham heel essentieel voor de toekomst van G'ds volk.

De mannen vertrekken naar Sodom en Abraham blijft nog staan voor het aangezicht van de Heere. Ik kan mij daar totaal geen voorstelling bij maken, maar dat G'd op de een of andere manier duidelijk aanwezig is en blijft is een feit en stelt daarmee Abraham in de gelegenheid om nog even met zijn Heer te spreken. Abraham heeft nog wat noten op zijn gezang en wil ten behoeve van zijn naasten nog graag het een en ander voor leggen aan zijn Hemelse Vader.

- Elohay Mishpat - God van Rechtvaardigheid -



Reacties

Populaire posts